Excelenta in servicii medicale, alaturi de o echipa cu medici de elita.

Articole utile:
Facebook

Ma simt bine ca mamica!

S-a tot discutat și publicat în spațiul public de câțiva ani – ziare, știri radio sau de televiziune, pagini de socializare pe internet – despre o afecțiune încadrată nosologic ”depresie post-partum”. Sau mai popular ”depresia post-natală”. Comportamente inadecvate, deviante sau extreme – vă amintiți celebrul caz al mamei care s-a sinucis, cu tot cu cei 3 copii?- au fost puse pe seama acestei  tulburări psihice , pe care statisticile o declară ca fiind cu frecvență destul de ridicată. Și partea interesantă este că nu se întâlnește doar la proaspetele mămici, ci și la partenerii acestora.

Dar o întrebare logică poate apărea aici, și anume:”cât de depresie este depresia post-natală?”
Unele studii ajung la concluzia că DPP nu este o tulburare psihică  propriu zisă, ci este o urmare a unor condiţii de nesecurizare afectivă a mamei. Iar dacă insecuritatea este și una de sorginte materială, triggerii sunt atunci cumulați. De multe ori, stări modificate de dispoziție ale pacientelor lehuze, cu predominența unor accese nejustificate de plâns sau accentuarea unor îngrijorări sau emoții negative sunt considerate a fi manifestări ale unei crize acute depresive.

Avem o veste bună – nu este chiar așa!

Mai avem o veste bună: la această afecțiune se potrivește foarte mult sintagma ” este mai bine să previi decât să tratezi!”

Într-adevăr, dacă viitoarea mămică se prezintă din vreme la un specialist psiholog, poate să cunoască ce înseamnă această afecțiune, care sunt factorii de risc, simptomele care o deosebesc de o tulburare anxioasă sau o simplă stare deprimată ca răspuns al organismului la stres dar mai ales cu ce metode se poate preveni instalarea ei, iar în cazul în care este deja aproape de instalare, cu ce exerciții și tehnici psihoterapeutice se poate trata. Pentru că aici nu este în discuție doar terapia mamei, consecințele fiind evident resimțite și de către copil. Dacă psihoprofilaxia se inițiază din timp, este bine susținută până aproape de momentul nașterii, eventualele simptome care amenință să se instaleze persistent se pot remite foarte rapid!

Clinica OpenMed organizează în fiecare joi în intervalul orar 15.00-17.00 cursul de psihoprofilaxie a stărilor de disconfort în perioada prenatală și postnatală.

Trainer: Dr.Celestin AGACHE – medic cu competență în psihoterapii cognitiv-comportamentale și hipnoterapie