Virusul Papiloma Uman, cunoscut și după prescurtarea HPV (din limba engleză Human Papillomavirus), este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală, atât la femei, cât și la bărbați. Aproape orice persoană activă sexual va fi infectată, la un moment dat în decursul vieții, cu HPV.

hpv1

Acest virus se transmite prin sexul vaginal, anal, oral, precum și prin contactul pielii în zona genitală.

Modalitățile prin care virusul HPV se poate transmite sunt următoarele:

  • Prin contact sexual;
  • Prin contact tegumentar (piele pe piele) în zona genitală. Penetrarea nu este o condiție obligatorie a transmiterii;
  • De la mama infectată la făt;

Există peste 120 de tipuri de virusuri HPV, dintre care peste 40 pot fi transmise pe cale sexuală și pot infecta regiunea genitală. Unele tipuri de virusuri HPV cauzează veruci genitale, iar altele  pot cauza cancer.

Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre factorii de risc implicați în apariția cancerului de col uterin, care este al doilea ca frecvenţă dintre toate tipurile de cancer în întreaga lume (primul loc fiind ocupat de cancerul de sân).

Testul Papanicolau reprezintă mijlocul de diagnostic primar pentru screeningul cancerului de col uterin.

Datorită asocierii între virusul papiloma uman (HPV) și cancerul de col uterin, testul HPV reprezintă următoarea etapă diagnostică la o femeie cu celule anormale descoperite prin testul Papanicolau.  Genotiparea HPV este cea care ajută la detectarea tulpinilor.

La rezultat, tulpinile sunt împărțite în trei categorii:

  • Tulpini cu risc oncogen redus
  • Tulpini cu risc oncogen intermediar
  • Tulpini cu risc oncogen crescut

15 tipuri de HPV pot determina apariţia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31. Tipurile 16 şi 18 sunt responsabile pentru aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa.

Depistarea precoce a infecției genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

Colposcopia este o metodă de investigare cu ajutorul unui colposcop (un tub subțire dotat cu o lanternă) care vizualizează interiorul vaginului și a cervixului în căutarea zonelor modificate și pentru a preleva mostre de țesut pentru biopsie.

hpv2

Simptome

Statisticile medicale au demonstrat că până la 80% din persoanele active sexual dobândesc acest virus, la un moment dat în decursul vieţii, insa aproximativ 60% dintre purtători nu prezintă simptome.

Virusul HPV este asimptomatic în majoritatea cazurilor, însă există câteva semne care indică prezența infecției: rezultatul anormal al examenului Babeș-Papanicolau și apariția condiloamelor la nivel genital.

În infecția cu HPV cu risc scăzut, pacienta prezintă leziuni vizibile, denumite condiloame genitale (vegetații veneriene, condylomata accuminata). Acestea sunt leziuni moi, nedureroase, rozalii sau de culoarea pielii, de regulă în regiunea genitală. Pot fi denivelate sau plate, unice sau multiple, mici sau mari, uneori conopidiforme. Pot fi localizate la nivelul vulvei, în interiorul vaginului, în jurul anusului, pe colul uterin sau în regiunea inghinală. Condiloamele genitale sunt foarte contagioase. Ele se pot dobândi în timpul actului sexual cu un partener infectat și de asemenea în timpul contactului tegumentar cu o persoană infectată.

Tratament

Există variate metode de tratament pentru leziunile HPV, fiind opțiunea medicului ginecolog ce plan de tratament alege. Însă metodele terapeutice pot îndepărta leziunile, dar nu elimină virusul din organism. Acesta poate fi eliminat exclusiv prin acțiunea sistemului imunitar. Tratamentul pentru HPV are la bază metodele de stimulare a imunității, eliminarea stresului, adoptarea unei alimentații sănătoase, un program de somn adecvat, eliminarea tutunului și alcoolului etc.

Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală nu pot fi diagnosticate fără analize medicale. Dacă bănuiți că suferiți de o asemenea afecțiune, este recomandat să mergeți la un consult ginecologic.

S-a tot discutat și publicat în spațiul public de câțiva ani – ziare, știri radio sau de televiziune, pagini de socializare pe internet – despre o afecțiune încadrată nosologic ”depresie post-partum”. Sau mai popular ”depresia post-natală”. Comportamente inadecvate, deviante sau extreme – vă amintiți celebrul caz al mamei care s-a sinucis, cu tot cu cei 3 copii?- au fost puse pe seama acestei  tulburări psihice , pe care statisticile o declară ca fiind cu frecvență destul de ridicată. Și partea interesantă este că nu se întâlnește doar la proaspetele mămici, ci și la partenerii acestora.

1

Dar o întrebare logică poate apărea aici, și anume:”cât de depresie este depresia post-natală?”
Unele studii ajung la concluzia că DPP nu este o tulburare psihică  propriu zisă, ci este o urmare a unor condiţii de nesecurizare afectivă a mamei. Iar dacă insecuritatea este și una de sorginte materială, triggerii sunt atunci cumulați. De multe ori, stări modificate de dispoziție ale pacientelor lehuze, cu predominența unor accese nejustificate de plâns sau accentuarea unor îngrijorări sau emoții negative sunt considerate a fi manifestări ale unei crize acute depresive.

Avem o veste bună – nu este chiar așa!

Mai avem o veste bună: la această afecțiune se potrivește foarte mult sintagma ” este mai bine să previi decât să tratezi!”

Într-adevăr, dacă viitoarea mămică se prezintă din vreme la un specialist psiholog, poate să cunoască ce înseamnă această afecțiune, care sunt factorii de risc, simptomele care o deosebesc de o tulburare anxioasă sau o simplă stare deprimată ca răspuns al organismului la stres dar mai ales cu ce metode se poate preveni instalarea ei, iar în cazul în care este deja aproape de instalare, cu ce exerciții și tehnici psihoterapeutice se poate trata. Pentru că aici nu este în discuție doar terapia mamei, consecințele fiind evident resimțite și de către copil. Dacă psihoprofilaxia se inițiază din timp, este bine susținută până aproape de momentul nașterii, eventualele simptome care amenință să se instaleze persistent se pot remite foarte rapid!

Clinica OpenMed organizează în fiecare joi în intervalul orar 15.00-17.00 cursul de psihoprofilaxie a stărilor de disconfort în perioada prenatală și postnatală.

Trainer: Dr.Celestin AGACHE – medic cu competență în psihoterapii cognitiv-comportamentale și hipnoterapie

Este o infectie inalt contagioasa produsa de virusul Herpes Simplex, transmisa, de obicei, prin contact sexual cu o persoana infectata. Tipul 1 provoaca basicute sau bubite purulente in zona gurii. Tipul 2: provoaca basicute genitale. Ambele pot fi transmise de la gura in zona genitala si viceversa.

Herpesul genital nu conduce la dureri in zona pelviana sau la infertilitate, dar produce leziuni foarte dureroase. Poate fi transmis nou nascutului la nastere, la trecerea prin canalul pelvian, de la mama care are infectie activa.

herpes virus

Simptome:

Infectia se manifesta la nivelul zonei genitale prin aparitia unor vezicule dureroase, pline cu un lichid incolor, care se sparg si se usuca dupa aproximativ zece zile. Lichidul acestor basici este foarte infectant si din aceasta cauza se recomanda evitarea contactului sexual in timpul eruptiei. Bolnavul poate avea febra, prurit, simptome de gripa, ganglioni mariti, cefalee, disurie.

herpes-lesion-in-women
Tratament:

Nu exista un tratament care sa duca la vindecare completa, persoana infectata este purtatoare a acestui virus intreaga viata. Periodic, eruptiile vor izbucni si se vor retrage. In medie, persoanele infectate au aproximativ 4 episoade pe an.

Pentru a reduce frecventa aparitiei eruptiilor este indicat tratamentul prin medicamente antivirale, cu administrare orala sau unguente, care pot grabi vindecarea leziunilor, dupa prescriptia medicului specialist ginecolog.

BTS este denumirea prescurtată pentru boli cu transmitere sexuală. Principala cale de transmitere a acestor infecții este contactul dintre fluidele infectate și mucoasele organismului, prin sexul vaginal, oral sau anal neprotejat.
În acest articol descoperim simptomele și tratamentul tricomoniazei.

200382019-002-56b74a9c5f9b5829f838157e

5. Tricomoniaza

Tricomoniaza este o boală parazitară destul de răspândită, cauzată de un protozoar numit Trichomonas Vaginalis.

Transmiterea se face pe cale sexuală, prin sexul neprotejat, dar și prin folosirea în comun a unor obiecte de uz intim (cum ar fi, prosoapele, lenjeria intimă, etc.). Umiditatea și mediul alcalin favorizează supraviețuirea și multiplicarea sa.
Incidenţa tricomoniazei este mai ridicată în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor.
În cazul nou născuților, transmiterea de la mamă la făt se face prin canalul de naștere.

Trichomonas-vaginalis-in-sample

Simptome:

Infecția cu trichomonas vaginalis poate fi asimptotică în până la 50% dintre cazuri. Atunci când se manifestă, determină o vulvo-vaginită acută. Printre simptome se numără:
- Leucoree (pierderi galben-verzui urât mirositoare)
- Prurit (mâncărime), care uneori poate fi asociat și cu senzația de arsură și durere la nivel pelvin
- Dispareunie (contact sexual dureros)
- Disurie (dificultate la urinare)
- Arsuri în timpul micțiunii sau polakiurie (nevoia de a urina frecvent)

Diagnosticul se stabilește pe baza simptomatologiei, a examenului ginecologic și a celui parazitar. La examenul ginecologic, mucoasa vaginală este inflamată, eritematoasă, cu zone hemoragice. Vulva este edematoasă și eritematoasă.

Complicații:

- În absența tratamentului, vulvo-vaginita se cronicizează, putând evolua spre sterilitate
- La femeile însărcinate, infecția poate determina naștere prematură
- Tricomoniaza crește riscul de contactare și transmitere HIV

200170590-004-56a8fe0a3df78cf772a2993a

Tratament:

Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice imidazolate, fie timp de 7-10 zile, fie în cadrul unui tratament rapid (o singură zi), după cum va stabili medicul specialist.
Partenerul sexual trebuie să fie tratat simultan, chiar dacă nu prezintă niciun simptom, la bărbați infecția fiind de cele mai multe ori asimptotică. Prevenirea contagiunii constă în folosirea prezervativului până la sfârșitul tratamentului.

De reținut, primul pas în tratarea bolilor cu transmitere sexuală este consultul medical ginecologic!

Bolile cu transmitere sexuală sunt pe cât de ușor de contactat, pe atât de dificil de tratat.

Continuăm seria articolelor despre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală și ne oprim la Sifilis – simptome și tratament.

Untitled-design-41

4. Sifilisul

Sifilisul apare în urma infecției cu Treponema Pallidum. Este o boală venerică foarte gravă, care, netratată la timp, afectează întreg organismul și poate duce la deces.

Sifilisul se transmite prin contact sexual neprotejat sau pe cale transplacentară, excepțional prin contact sanguin (înțepătură, transfuzie).

Poate fi primar, secundar, terțiar, sau poate avea forme congenitale, în care copilul este infectat de către mama bolnavă.

Syphilis

Simptome:

Simptomele apar după o perioadă de incubație de aproximativ 21 de zile. Primul simptom, în cazul sifilisului primar, este apariția unei pete roșii (macula eritematoasa) în zonele genitale, pată care devine o ulcerație. Leziunea este superficială, unică, mică în dimensiune, nu prezintă secreții și nu doare, exceptând cazul suprainfectării.

La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra și perineul. Mai pot fi afectate regiunile anorectale, mamelonare, buzele, limba, amigdalele etc.

Sifilis-sus-sintomas-y-tratamientos-3

Complicațiile care pot apărea sunt fimoza, parafimoza, blocajul căilor limfatice (limfedem).

Sifilisul secundar reprezintă cea de-a doua perioadă de evoluție a bolii, care începe dacă nu a existat tratament antibiotic adecvat, la aproximativ 6-8 săptămâni de la apariția primei leziuni. În această etapă se dezvoltă silifidele, care împânzesc corpul, în special partea superioară a brațelor și a coapselor. Acestea sunt pete mici, roz, care nu ies în relief și determină rozeola silifică sau care ies puțin în relief pe piele (papule).

Global-Women-Connected-Syphillis

Pot apărea stări asemanatoare gripei (lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, musculare, de articulații, scădere în greutate etc.). În această perioadă de evoluție a bolii sunt afectate majoritatea organelor interne.
În stadiu avansat, sifilisul generează probleme grave de inimă și ale sistemului nervos și poate duce la deces.

Tratament:

În stadiul incipient al bolii, penicilina o poate vindeca, administrată sub supraveghere medicală. Cefalosporinele au, de asemenea, efect de distrugere a agentului infecțios.

Primul pas în tratarea bolilor cu transmitere sexuală este consultul medical și diagnosticarea corectă.

BTS este termenul generic pentru o serie de boli care se transmit prin contact sexual neprotejat.

Continuăm seria articolelor despre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală și ne oprim la Gonoree – simptome și tratament.

jk8zhc9t-copia

3. Gonoreea

Gonoreea, numită și Blenoragie, este o infecție produsă de bacteria Neisseria Gonorrhoeae, care se transmite pe cale sexuală.

Gonoreea se clasează în topul celor mai răspândite boli cu transmitere sexuală. Agentul infecţios a devenit în ultimii ani tot mai rezistent la antibiotice, astfel încât există riscul ca boala să devină din ce în ce mai greu sau chiar imposibil de tratat.

Infecţia se poate localiza la nivelul organelor genitale, anus, gât şi cavitatea bucală sau ochi. Când microbul ajunge în tractul anal sau în cel faringian, simptomele, de multe ori, lipsesc.

La nivel global, se estimează că aproximativ 62 de milioane de persoane sunt infectate anual cu bacteria Neisseria Gonorrhoeae.

gonoreea1

Simptome:

- secreții abundente galben - verzui

- senzații de usturime și arsuri

- mucoasă congestionată

- prurit al zonei vaginale și anale

- ciclul menstrual neregulat

- dureri în timpul actului sexual

- urinări dureroase

- dureri în zona pelvisului

Aceste simptome pot disparea după 8 săptămâni însă dispariția nu marchează sfârșitul bolii, ci cronicizarea ei. În cazul Gonoreei cronice, simptomele se acutizează în special după menstruație.

Atenție!

Ca și în cazul Chlamydiei, boala poate fi asimptotică sau poate trece drept o simplă infecție urinară.

Tratament:

Tratamentul pentru Gonoree este indicat de medicul ginecolog și constă în administrarea de antibiotice.

În cazul unei diagnosticări precoce, boala nu prezintă complicații iar tratamentul este de scurtă durată.

Netratarea bolii duce la complicații severe! Printre acestea se numără inflamația mucoasei uterine, apoi a trompelor uterine și în final a întregului pelvis, sterilitate, artrită sau chiar probleme cardiace.

La nou născuţii infectaţi de mamă, apare conjunctivita purulentă, cu riscul mare de orbire.

Deoarece Gonoreea poate să nu prezinte simptome, controlul medical și analizele medicale regulate sunt esențiale pentru a pune în evidenţă prezenţa bacteriei în organism şi permit instituirea urgentă a tratamentului!

 

BTS este termenul generic pentru o serie de boli care se transmit prin contact sexual (vaginal, anal sau oral). Bolile cu transmitere sexuală sunt pe cât de ușor de contactat, pe atât de dificil de tratat.

ruigsantos.com

Prezervativul este singura metodă care oferă protecție împotriva BTS, cu condiția să fie folosit la fiecare contact sexual și încă de la început actului.
Continuăm seria articolelor despre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală și ne oprim la Chlamydia – simptome și tratament.

2. Chlamydia

Chlamydia este cauzată de bacteria Chlamydia Trachomatis. Acest agent patogen combină caracteristici proprii atât bacteriilor, cât și virușilor.
Clamidioza ocupă primul loc în topul celor mai răspândite boli cu transmitere sexuală din întreaga lume. Potrivit rapoartelor întocmite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în Europa, principala grupă de risc o reprezintă tinerii sub 25 de ani.

Dacă nu este tratată poate provoca boala pelviană inflamatorie sau sterilitate.
Clamidioza se transmite de la mamă la făt, cu repercusiuni grave asupra nou-născutului.

media-145785547880685200

Simptome:

La 75% dintre femei simptomatologia este absentă!
Printre posibile simptome pot apărea:
- secreții vaginale anormale
- sângerări între menstruaţii
- sângerare şi durere la contactul sexual
- menstruaţii abundente, dureroase
- usturimi sau arsuri la urinare
- febră

Tratament:

Clamidioza este o boală periculoasă care, netratată, se extinde și afectează căile genitale în întregime, putând provoca infertilitate.
Tratamentul presupune administrarea de antibiotice. Dozele și schema de tratament se stabilesc de către medic, în funcție de severitatea infecției.
Sfatul medicilor specialiști este să nu neglijați niciun discomfort din sfera organelor sexuale. Chiar dacă nu apar simptome supărătoare, unele virusuri pot fi prezente în organism, de aceea, examenele medicale anuale sunt obligatorii. Nu amânați programarea la un consult ginecologic de rutină.

BTS este termenul generic pentru o serie de boli care se transmit prin sex vaginal, anal sau oral. Bolile cu transmitere sexuală sunt pe cât de ușor de contactat, pe atât de dificil de tratat.

Majoritatea BTS cauzate de bacterii și protozoare, pot fi tratate, de regulă, cu antibiotice. Infecțiile virale, deși pot fi tratate astfel încât simptomele și progresarea bolii să fie diminuate, rămân incurabile. Printre acestea se numără herpesul, virusul HIV, papilomavirusul.

Treatment table, female patient in background

Există peste 24 de boli cu transmitere sexuală, dintre care vi le vom prezenta pe 10 dintre cele mai răspandite. În acest articol vom vorbi despre Candida Albicans.

1. Candidoza.

Este printre cele mai comune infecții, aproximativ 75% dintre femei suferind cel puțin un episod de infecție candidozică de-a lungul vieții.
Candida Albicans face parte din categoria fungilor, afectând suprafețele acoperite de mucoasă, la nivelul cavității bucale, vaginale și de-a lungul tractului digestiv. Candida poate afecta zona vulvo vaginală, determinând vaginite candidozice, sau se poate extinde până la nivelul colului uterin, provocând cervicite candidozice.

yeast-infection-and-hemorrhoids-while-pregnant

Simptome:

- Scurgeri vaginale albicioase, care pot varia de la o consistență apoasă, la una brânzoasă
- Senzația de prurit (mâncărime) sau arsură, la nivelul vaginului și a vulvei
- Dureri în timpul actului sexual
- Dureri în timpul micțiunii
- Înroșirea zonei vulvare

Tratament:

În multe cazuri infecția cu candida este recurentă, de aceea este recomandată o consultație la medicul ginecolog, pentru un tratament individualizat, și o repetare a analizelor la finalul schemei terapeutice. Tratamentul poate fi la nivel local (ovule vaginale și creme), sau generalizat.

Dacă prezentați simptomele infecției cu candida, programați-vă la medicul dvs. pentru un control ginecologic și un examen de secreție vaginală: www.openmed.ro/ginecologie

Ecografia transvaginală este o metodă imagistică de investigare, recomandată pentru diagnosticarea unor afectiuni ale aparatului genital feminin sau pentru a monitoriza evoluția sarcinii. Procedura este neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă, este lipsită de riscuri și nu are contraindicații.

ecografie transvaginala

Ecografia transvaginală se realizează prin intoducerea în vagin a unei sonde speciale, care emite ultrasunete și care permite vizualizarea organelor genitale interne (vaginul, uterul, ovarele, trompele uterine, endometrul, vezica urinară). Controlul ecografic durează, de regulă, între 15 și 30 de minute.

Pentru ce este indicată ecografia transvaginală

- identificarea formatiuni tumorale benigne si maligne
- depistarea chisturilor ovariene, a fibroamelor uterine și a altor proliferări de țesut
- stabilirea cauzelor sângerărilor vaginale anormale
- monitorizarea stării embrionului în cazul unei sarcini
- identificarea sarcinilor extrauterine
- depistarea anumitor tipuri de infertilitate
- diagnosticarea afecțiunilor trompelor uterine și a inflamațiilor pelvine, s.a.

Se recomandă ca ecografia transvaginală să fie însoțită de un control ginecologic și un examen Papanicolau. Acestea sunt investigațiile utile pentru a determina eventuale modificări ale ovarelor și a depista cancerul ovarian sau de col uterin.

ecograf

Vă puteți programa pentru o ecografie transvaginală la clinica OpenMed folosind formularul online sau la numerele de telefon: 0351405605 , 0351407605.

1

Bine v-am găsit!

Faptul că sunteți aici, pe blogul OpenMed, nu poate decât să ne bucure. Înseamnă că sunteți interesați de sănătatea dumneavoastră și doriți să aflați cât mai multe informații și sfaturi utile din aria medicală.

open1eDar înainte de toate, să facem cunoștință. Clinica privată OpenMed Healthcare și-a deschis porțile în 2014 și vă pune la dispoziție servicii medicale la cele mai înalte standarde, bazate pe un suport tehnologic de ultimă generație și o echipă de medici de elită. Suntem specializați pe servicii de obstetrică-ginecologie, ecografii, puncții mamare și dermatologie. Avem propriul centru de recoltare analize și funcționăm și ca un spital cu internări de zi, colaborând cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dolj.

open2ePornind de la principiul "Pentru că ai grijă de tine!", asigurăm asistență medicală integrată, adaptată nevoilor individuale, promptitudine şi rapiditate în redobândirea şi menţinerea celui mai preţios lucru: SĂNĂTATEA.

Și acum, că introducerea a fost făcută, vă mulțumim că sunteți aici și să ne citim cu bine! :)