Candidoza Vaginala
BTS este termenul generic pentru o serie de boli care se transmit prin sex vaginal, anal sau oral. Bolile cu transmitere sexuală sunt pe cât de ușor de contactat, pe atât de dificil de tratat.
Majoritatea BTS cauzate de bacterii și protozoare, pot fi tratate, de regulă, cu antibiotice. Infecțiile virale, deși pot fi tratate astfel încât simptomele și progresarea bolii să fie diminuate, rămân incurabile. Printre acestea se numără herpesul, virusul HIV, papilomavirusul.
Există peste 24 de boli cu transmitere sexuală, dintre care vi le vom prezenta pe 10 dintre cele mai răspandite. În acest articol vom vorbi despre Candida Albicans.
1. Candidoza.
Este printre cele mai comune infecții, aproximativ 75% dintre femei suferind cel puțin un episod de infecție candidozică de-a lungul vieții.
Candida Albicans face parte din categoria fungilor, afectând suprafețele acoperite de mucoasă, la nivelul cavității bucale, vaginale și de-a lungul tractului digestiv. Candida poate afecta zona vulvo vaginală, determinând vaginite candidozice, sau se poate extinde până la nivelul colului uterin, provocând cervicite candidozice.
Simptome:
– Scurgeri vaginale albicioase, care pot varia de la o consistență apoasă, la una brânzoasă
– Senzația de prurit (mâncărime) sau arsură, la nivelul vaginului și a vulvei
– Dureri în timpul actului sexual
– Dureri în timpul micțiunii
– Înroșirea zonei vulvare
Tratament:
În multe cazuri infecția cu candida este recurentă, de aceea este recomandată o consultație la medicul ginecolog, pentru un tratament individualizat, și o repetare a analizelor la finalul schemei terapeutice. Tratamentul poate fi la nivel local (ovule vaginale și creme), sau generalizat.
Dacă prezentați simptomele infecției cu candida, programați-vă la medicul dvs. pentru un control ginecologic și un examen de secreție vaginală: Obstretica-Ginecologie