Herpesul Genital
Este o infectie inalt contagioasa produsa de virusul Herpes Simplex, transmisa, de obicei, prin contact sexual cu o persoana infectata. Tipul 1 provoaca basicute sau bubite purulente in zona gurii. Tipul 2: provoaca basicute genitale. Ambele pot fi transmise de la gura in zona genitala si viceversa.
Herpesul genital nu conduce la dureri in zona pelviana sau la infertilitate, dar produce leziuni foarte dureroase. Poate fi transmis nou nascutului la nastere, la trecerea prin canalul pelvian, de la mama care are infectie activa.
Simptome:
Infectia se manifesta la nivelul zonei genitale prin aparitia unor vezicule dureroase, pline cu un lichid incolor, care se sparg si se usuca dupa aproximativ zece zile. Lichidul acestor basici este foarte infectant si din aceasta cauza se recomanda evitarea contactului sexual in timpul eruptiei. Bolnavul poate avea febra, prurit, simptome de gripa, ganglioni mariti, cefalee, disurie.
Tratament:
Nu exista un tratament care sa duca la vindecare completa, persoana infectata este purtatoare a acestui virus intreaga viata. Periodic, eruptiile vor izbucni si se vor retrage. In medie, persoanele infectate au aproximativ 4 episoade pe an.
Pentru a reduce frecventa aparitiei eruptiilor este indicat tratamentul prin medicamente antivirale, cu administrare orala sau unguente, care pot grabi vindecarea leziunilor, dupa prescriptia medicului specialist ginecolog.