Excelenta in servicii medicale, alaturi de o echipa cu medici de elita.

Articole utile:
Facebook

Sifilisul

Bolile cu transmitere sexuală sunt pe cât de ușor de contactat, pe atât de dificil de tratat.

Continuăm seria articolelor despre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală și ne oprim la Sifilis – simptome și tratament.

4. Sifilisul

Sifilisul apare în urma infecției cu Treponema Pallidum. Este o boală venerică foarte gravă, care, netratată la timp, afectează întreg organismul și poate duce la deces.

Sifilisul se transmite prin contact sexual neprotejat sau pe cale transplacentară, excepțional prin contact sanguin (înțepătură, transfuzie).

Poate fi primar, secundar, terțiar, sau poate avea forme congenitale, în care copilul este infectat de către mama bolnavă.

Simptome:

Simptomele apar după o perioadă de incubație de aproximativ 21 de zile. Primul simptom, în cazul sifilisului primar, este apariția unei pete roșii (macula eritematoasa) în zonele genitale, pată care devine o ulcerație. Leziunea este superficială, unică, mică în dimensiune, nu prezintă secreții și nu doare, exceptând cazul suprainfectării.

La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra și perineul. Mai pot fi afectate regiunile anorectale, mamelonare, buzele, limba, amigdalele etc.

Complicațiile care pot apărea sunt fimoza, parafimoza, blocajul căilor limfatice (limfedem).

Sifilisul secundar reprezintă cea de-a doua perioadă de evoluție a bolii, care începe dacă nu a existat tratament antibiotic adecvat, la aproximativ 6-8 săptămâni de la apariția primei leziuni. În această etapă se dezvoltă silifidele, care împânzesc corpul, în special partea superioară a brațelor și a coapselor. Acestea sunt pete mici, roz, care nu ies în relief și determină rozeola silifică sau care ies puțin în relief pe piele (papule).

 

Pot apărea stări asemanatoare gripei (lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, musculare, de articulații, scădere în greutate etc.). În această perioadă de evoluție a bolii sunt afectate majoritatea organelor interne.
În stadiu avansat, sifilisul generează probleme grave de inimă și ale sistemului nervos și poate duce la deces.

Tratament:

În stadiul incipient al bolii, penicilina o poate vindeca, administrată sub supraveghere medicală. Cefalosporinele au, de asemenea, efect de distrugere a agentului infecțios.

Primul pas în tratarea bolilor cu transmitere sexuală este consultul medical și diagnosticarea corectă.